A fogzománc eróziójának okai
A fogzománc eróziója a fogfájás számos okának egyike. A fogak eróziójáról akkor beszélünk, ha a túl sok sav lebontja a fogak struktúrájáért felelős kemény külső réteget, a fogzománcot. A nyálban természetesen előforduló kalcium normál esetben elősegíti az ételekben található savak semlegesítését, és megvédi a fogzománcot az erózióval szemben. Túl sok savas étel vagy ital fogyasztása esetén azonban a nyálban lévő kalcium nem képes a megfelelő mértékű semlegesítésre. A hígítatlan gyümölcslé és a szénsavas italok (a diabetikus változatokat is beleértve) magas savtartalommal rendelkeznek, ezért ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, megnő a fogerózió kockázatának veszélye.
A fogzománc eróziójának tünetei
A fogak eróziójára a következő jelek utalnak:
Fogfájás: Ha a fogzománc sérül, a fogak érzékenyebbé válnak a meleg és hideg ételekre.
Fogelszíneződés: A fogak sárgábbnak tűnhetnek, mert a dentin (a zománc alatt található réteg) jobban látszik.
Áttetszőség: Az elülső fogak áttetszőek lehetnek az élek közelében, ahol a harapás történik.
Repedések és öblök: Ha a fogzománc erodálódni kezd, a fogak rágófelületén repedések és apró barázdák keletkezhetnek.
A fogzománc eróziójának kezelése és gyógyítása
A savas ételek fogyasztásának minimálisra csökkentésével mérsékelhető a fogzománc eróziójának kockázata. Amennyiben szénsavas italokat vagy gyümölcsleveket fogyaszt, használjon szívószálat, vagy étkezés közben igya azokat annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a savak érintkezése a fogakkal. A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.